Saç Dökülmesi

Saç günde 50-80 tel zaten dökülür, bu durum fizyolojik herkeste olan bir dökülmedir.  Aynı oranda da saç geri çıkar. Bu sayede saç kaybı gözlenmez. Dönem dönem saç dökülmesi artabilir. Özellikle mevsim geçişleri, derin üzüntü ve beslenme bozukluğu en sık nedenlerdir. Bu dönemlerde olan birkaç haftalık dökülme artışının saç kaybı üzerine çok fazla etkisi olmaz. Ancak her gün düzenli 150-200 tel saç dökülmesi vücut tarafından kompanse edilemez, zamanla saçta seyrelme ve kelliğe giden bir süreç oluşabilir. En sık neden genetik eğilim ve stres faktörüdür.

Ayrıca vücuttaki bazı eksiklikler ve hormon bozuklukları da saç dökülmesine neden olabilir. Bu nedenlerin ortaya çıkarılması açısından troid ve cinsiyet hormonları, çinko, demir, folik asit, magnezyum ve benzeri testlerin yapılması altta yatan bir nedenin tespiti açısından faydalı olabilir.

Saçta ortalama 100 000 saç kökü bulunur. Esmerlerde kızıl ve sarışınlara oranla daha fazla saç bulunur. Bu saçların 40 000 kökü tepe bölgesinde ve dökülmeye eğilimli saçlardır. Kalan 50 000-60 000 kök ise saçın arkasında dökülmemeye kodlu saçlardır.  Saç ekiminin bilimsel temeli saçın arkasındaki bu dökülmemeye kodlu saçların tepe bölgesindeki saç kaybı olan alanlara naklidir. Bu nakledilen saçlar bulundukları bölgenin özelliklerini taşıdıkları için nakledildikleri bölgede de ömür boyu dökülmezler.

Hiç dökülmemiş saçta cm2’de ortalama 100 saç kökü olur. Saç cm2’de 65 köke inene kadar saçta bir seyrelme olmaz. Yani saç kaybı anlaşılmaz, hala orijinal saç sıklığı korunmuş gibi görünür. Saç sıklığı cm2 de 40-50 köke inene kadar genelde kimse saç kaybından şikayetçi olmaz ve saç ekimine gerek yoktur. Saç sıklığı cm2’de 40 kökün altına inince saçta seyrelmeler başlar ve ıslanınca, rüzgarda kalınca açıklıklarda belirginleşme ortaya çıkar. Bu yüzden biz saç ekimi yaparken iyi bir sonuç elde etmek istiyorsak cm2’de ortalama saç sıklığı 40-50 kök civarında olmalıdır.

Saç ekimi yapılacak kişide saç sıklığını belirleyen en önemli faktörler saç açıklığı ve nakledilecek saç kökü sayısıdır. Ayrıca saç rengi ve saç teli kalınlığı da saç sıklığına etki eden diğer faktörlerdir. Çünkü esmer ve kalın saç nakli daha yoğun gözükürken, aynı sayıda nakledilen sarı ve ince saç daha seyrek algılanabilir.